Eksempel for Samtykkeerklæring som brukes og tilpasses i WORD-format – und PDF-format

Samtykkeerklæring

Hva er en samtykkeerklæring?
En samtykkeerklæring er et skriftlig dokument der en person gir sitt samtykke til å bli involvert i en bestemt aktivitet, prosess eller behandling. Det er viktig å innhente samtykke fra en person før man kan bruke deres personlige eller sensitive informasjon eller involvere dem i en aktivitet.

Hvordan lage en samtykkeerklæring?
For å lage en samtykkeerklæring må du følge visse retningslinjer og inkludere viktige opplysninger som er relevante for den spesifikke situasjonen. Nedenfor er en mal som kan brukes som utgangspunkt:

Samtykkeerklæring
Jeg, [navn], gir herved mitt samtykke til [formålet], som innebærer [aktiviteten/prosessen/behandlingen]. Jeg forstår at ved å gi mitt samtykke, tillater jeg [navnet på organisasjonen eller personen] å bruke min personlige eller sensitive informasjon til [formålet].

Jeg er klar over at jeg har rett til å trekke tilbake mitt samtykke når som helst, uten at dette påvirker lovligheten av bruk av informasjonen som ble gitt før tilbaketrekningen. Jeg forstår også at jeg kan be om innsyn i, retting av, eller sletting av min informasjon i henhold til gjeldende personvernlover.

Jeg bekrefter at jeg er over 18 år og at jeg er fullt ut i stand til å gi mitt samtykke. Jeg er klar over konsekvensene av å gi mitt samtykke og har fått tilstrekkelig informasjon om formålet, omfanget og konsekvensene av aktiviteten, prosessen eller behandlingen som krever mitt samtykke.

Jeg forstår at hvis jeg ikke gir mitt samtykke, kan det medføre at jeg ikke kan delta i eller dra nytte av [aktiviteten/prosessen/behandlingen].

Denne samtykkeerklæringen er gyldig fra [dato] og forblir gyldig inntil jeg trekker tilbake mitt samtykke.

[Dato] [Underskrift]
Vennligst behold en kopi av denne samtykkeerklæringen for dine egne registreringer.

Flere Mal – Eksempel for Samtykkeerklæring

Her er en FAQ-seksjon for samtykkeerklæring som kan gi en omfattende oversikt over hva en samtykkeerklæring er og hvordan den fungerer:


FAQ: Samtykkeerklæring

1. Hva er en samtykkeerklæring?
En samtykkeerklæring er et dokument som gir uttrykk for en persons frivillige og informerte godkjenning for at deres personopplysninger kan brukes, behandles, eller deles for spesifikke formål. Den sikrer at personen er klar over hva deres samtykke innebærer og gir tillatelse til den aktuelle handlingen.

2. Hvorfor er en samtykkeerklæring viktig?
Samtykkeerklæringen er viktig fordi den gir juridisk beskyttelse for både den som innhenter samtykke og den som gir det. Den sikrer at opplysninger brukes i samsvar med personvernlovgivningen, og gir personen kontroll over sine egne data eller deltakelse.

3. Når er det nødvendig å bruke en samtykkeerklæring?
En samtykkeerklæring er nødvendig når du trenger å innhente tillatelse fra en person for å:

  • Behandle deres personopplysninger.
  • Inkludere dem i en studie eller forskning.
  • Dele deres informasjon med tredjeparter.
  • Bruke bilder eller annen personlig informasjon i markedsføring eller publisering.

4. Hva bør en samtykkeerklæring inneholde?
En samtykkeerklæring bør inneholde:

  • Formålet med samtykket.
  • Hvilke opplysninger eller handlinger samtykket gjelder.
  • Hvordan opplysningene vil bli brukt og oppbevart.
  • Rett til å trekke tilbake samtykket.
  • Varighet av samtykke og eventuelle spesifikke vilkår.
  • Kontaktinformasjon for spørsmål.

5. Hvordan kan jeg trekke tilbake mitt samtykke?
Du kan trekke tilbake ditt samtykke når som helst ved å kontakte den som har innhentet samtykket. Dette kan vanligvis gjøres via e-post, telefon eller skriftlig henvendelse. Tilbakekalling av samtykke vil ikke påvirke lovligheten av behandlingen som allerede har skjedd.

6. Kan samtykket være muntlig?
For visse formål kan muntlig samtykke være akseptabelt, men skriftlig samtykke anbefales for å sikre klarhet og dokumentasjon. Muntlig samtykke kan være vanskeligere å dokumentere og bevise.

7. Hva skjer hvis samtykke ikke innhentes?
Uten gyldig samtykke kan det være ulovlig å behandle eller bruke personopplysninger, delta i visse aktiviteter eller samle inn data. Dette kan føre til juridiske konsekvenser og brudd på personvernlovgivning.

8. Hvordan kan jeg være sikker på at samtykkeerklæringen er korrekt?
For å sikre at samtykkeerklæringen er korrekt, bør du:

  • Kontroller at alle nødvendige opplysninger er inkludert.
  • Sørg for at den er lettfattelig og tydelig.
  • Overhold gjeldende lover og forskrifter for personvern og databehandling.
  • Få juridisk rådgivning hvis du er usikker på kravene.

9. Kan samtykkeerklæringen være del av en kontrakt?
Ja, samtykkeerklæringen kan være en del av en kontrakt eller avtale, spesielt når samtykke er nødvendig for å oppfylle kontraktsforpliktelser. Den bør være klar og lett å skille ut fra andre kontraktsvilkår.